Isnin, 1 Jun 2015

jauh dari perut

Assalamualaikum ..

tadi tengah borak-borak kat group .ada sorang ni ngadu ..kepalanya terhantuk meja sakit .. ikut kan tanduk yang tiba-tiba muncul atas kepala aku ni nak je aku cakap ..'' dah terhantuk tu nak buat apa .. dok diam je dah lah .. '' okey tu kalau aku ikut niat jahat aku .. tapi aku taknak membeban kan dia .. maklum lah sakit kepala .. jadi aku buat ayat yang sopan sikit .. sikit je lah tak banyak.. '' ala rilex lah jauh  dari perut ..''
sopan kan ayat aku .. ? *gelak jahat *

tapi .. tapi .. yang buat aku rasa nak terjun katilnya bila dia boleh tanya apa maksud aku ... *bayangkan kartun muka terkejut yang tarik ke bekakang tu * --' takpelah , aku sedap kan hati aku mungkin dia tak pernah dengar kot sebelum ni .. kot lahh .. atau pun mungkin keluarga aku je kot yang pakai istilah tu .. mungkin *tangan kat bahu*

abaikan jelah pasal member aku yang terlampau innocent tu .. sebab aku bukan nak cerita pasal tu ., aku nak cerita pasal mak aku yang selalu guna istilah tu .. *tangan atas kepala*
hurm .. waktu bila ye mak aku mula merasmikan istilah tu ..* tangan kat dagu*

ohh .. yee .. dulu aku ni sakit ke tak sakit ke makan tetap utama .. laju je .. kalau mak aku selesai masak je ,aku lah org pertama duduk bersila .. walaupun waktu mak aku start memasak aku kata aku sakit .. hua hua ..
dan disebab kan tu lah bila aku sakit je .. atau jatuh dan luka ., mak aku guna istilah tu .. sampai kan bila mak aku yang kena , aku guna ayat yang sama ., ngehh ngehh .. tolong lah jangan ikut jejak langkah aku ., seesatt...
tapi ayat tu sedap tau .. tambahan pula nak perli-ii orang ni .. kuang kuang kuang ..
 
                 ''ala jauh lagi dari perut ,, elok je makan bertambah .. takde lah sakit ''

ayat tu memang mak aku biasa guna .. boleh dikatakan setiap hari .. --'

hah .. itu lah kot permulaan penggunaan ayat tu dalam keluarga aku .. keluarga korang aku tak tahu lah .. *tiup kuku*

p/s : saya suka makan .. ><

Sabtu, 30 Mei 2015

taknak pergi pergi kenduri ??

Assalamualaikum ..
memandangkan aku tercongok je kat dalam bilik ni . lebih baik aku belai blog aku ni kan ..mak ayah aku ? x yah cakap lah dari pagi tadi dah hilang .banyak sangat kenduri nak pergi .. (tangan kat bahu )

kalau cakap pasal kenduri my dad memang pantang kalau anaknya ni taknak ikut .. kalau dia tahu je memang macam machine gun jadinya .. dan paling bertuah untuk my dad dapat anak yang tak makan saman macam aku .sebab kenduri sedara mara sendiri pun belum tentu nak pergi .nampak tak bertapa peramah nya aku ?? ( jari kat bahu ) ..kadang2 tu boleh lah nak buat perangai tapi kalau my dad dah cakap banyak kali tu kena pergi juga lah ..

kadang-kadang aku selalu tengok mak-mak je yang selalu bising bila anak nya taknak pergi kenduri .. tapi dalam kehidupan aku my dad yang bising ..dan bermulah lah cerita-cerita seperti .........

seperti..
seperti...
   
                 '' kamu kalau org tak dtg kenduri kamu nanti tau lah ''
                 '' orang kg ayah dlu mcm kamu lah ..last2 org pun x nak pergi kenduri dye ''
                 ''mcm mana nak kenal sedara mara kalau kenduri pun xnak pergi ''
                
sebenarnya banyak lagi , tapi tak pelah aku tunjuk salah satu contoh je .. --'

sebab tu bila rasa macam malas je nak ikut terus duduk dalam bilik .. sebab ..yelah my dad akan tau aku tak ikut bila dah nak pergi je atau pun waktu dia kat kereta .. so takde kesempatan lah dia nak melepaskan butir-butir peluru .. ( gelak jahat )

tapi kalau diorang balik kenduri je aku lah orang pertama (ada org lain ke selain aku --' ) yang meluru tengok apa yang ada .. kadang-kadang sampai hentak-hentak kaki sebab diorang tak bungkus makanan bawak balik .. (buruk perangai ) --' dan dan dan .. paling tak suka bila my mom cerita benda yang dia makan kat sana ., awok kat sini makan jantung je ..--'

p/s : semua benda nak ikut mood ., sebab tu kalau nak buat kenduri ..pastikan mood aku waktu tu teruja nak pergi kenduri .. eerkkk

Jumaat, 6 Mac 2015

Ananasgoodmood tiny giveaway :p

Assalamualaikum ..

disebabkan hari ni aku tak tahu nak update apa .. jadi aku buat keputusan nak join giveaway ..mana tau ada yang tersangkut kan ?? keh keh ..



DEADLINE : 17 MAC 2015


FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH

Assalamualaikum ..

klik banner ..

:: Senarai Hadiah ::
Shawl × 3 pemenang
Purse comel × 2 pemenang
Frame gambar × 2 pemenang
Note book + pensel × 3 pemenang
Keychain × 3 pemenang
Fridge Magnet × 3 pemenang
Sheseido Mask (3) × 2 pemenang
Top up RM5 × 2 pemenang

TARIKH TAMAT : 25 MAC 2015 

ps - jom ramai-ramai join..

Isnin, 2 Mac 2015

kepada batch 1997

Assalamualaikum ...
alhamdulillah ..masih diberi peluang untuk aku menaip disini .. walaupun dah lama tak terjah disini tapi percayalah siang malam hati aku ni meronta-ronta nak usya blog buruk aku ni .. (bommmmm)

pejam celik pejam celik esok adalah keputusan setelah lama berperang ..ehh ...
apapun aku wish semoga berjaya kepada abang atau akak atau adik yang nak ambil result esok ..
semoga sabar dan tabah dalam menghadapi cabaran .. ( cakap dengan diri sendiri ..)
redha dengan segala keputusan .. (ayat sedap kan hati )

apapun kepada batch 1997 semoga berjaya .. !!!

entri hambar :(

doakan juga untuk aku ..tahun ni spm ..haisy .. aku pula berdebar esok nak ambil result ..
okey aku ni suka kaitkan dengan benda yang takde kene mengena ..

ermm ...lalallalalalallla

p/s - minggu depan aku ujian bulanan .. doakan aku lulus semua subjek .. takmau lulus je , nak dapat
        ( tamak )

Selasa, 17 Februari 2015

kek batik :)

Assalamualaikum ..

cuti ! cuti ! .. ( menjerit dengan suara yang sangat kuat )

ingat tak cerita aku teringin nak makan kek batik tu ?? hah .., meh tengok SINI ..dah tengok ?? jom sambung baca balik ..keh keh ..

hari ni aku tak tahu angin apa yang masuk dalam badan aku tetiba je rajin nak buat ..(tersimpul malu )
sebenarnya ibu yang bising ye lah sibuk nak cari bahan ,tapi tak buat-buat .. jadi untuk tidak membuatkan ibu membuka syarahan sepanjang hari lebih baik  aku buat .. ( tutup muka )


adik aku paling tak menyempat nak makan ..panas lagi dah suruh potong .. haisy .. cubit karang tau lah .. 
dah makan baru aku teringat .. mie ada cakap dengan aku ..

naa.. kalau kau buat kek batik jangan lupa bagi aku tau ..

hehe .. nampak nya kempunan lah kau.. nak buat macam mana dah tinggal  berapa ketul baru aku teringat .. hua hua hua ..* bisik *





Sabtu, 14 Februari 2015

teringin ke nafsu ?

Assalamualaikum ..

bila petang macam ni rasa nak makan hati pun ada .. oppss .. bukan makan hati tapi makan dalam .. ehh ???
apa-apa lah eyna oii .. merapu je .. keh keh ..

sebenarnya dari minggu lepas perut ni rasa nak makan kek batik .. bayangkan bila tidur termimpi-mimpi , bila makan terbayang-bayang .. walaupun waktu tu aku cuma makan telur goreng je ..

tapi tulah ..walaupun nafsu makan tu sebesar unta ..tapi sifat malas tu tetap sebesar gajah dalam diri ni ..
aku harap dapat mengubah sifat malas aku ni ..Aminn ...

jadi nak taknak .terpaksa lah aku tahan dulu keinginan perut aku ni .. tunggu mood rajin aku datang baru aku dapat melayani keinginan perut yang semakin lama semakin kuat melantak ..

p/s - harap ada yang sudi buat kan .. * muka comel *
























































































Khamis, 12 Februari 2015

rancang lain , jadi lain ..


hah .. meleleh air liur kan ?? ish ish ish .. pengotor. ..ni citer malam tadi .. keh keh ..
biasalah kalau budak pemalas tapi kuat melantak macam aku ni memang tak dapat dipisah kan ..( ada kaitan ke ?)

semalam tepat jam 8 malam aku keluar dari bilik yang tak serupa bilik .. kalau pencuri masuk pun gerenti tersesat tak dapat cari jalan keluar ..hah ..dapat tak bayangan bilik aku sewaktu tu ? okey stop .
dah keluar tu tengok ibu tengah potong keledek .. jadi bermulah perbualan anak bersama ibunya ....
ibu nak buat apa tu ?
buat kuih lah ..
 nak buat kuih keria ke ? * joget lambak *
tak lah ingat nak buat kuih ******
okey .
lepastu aku masuk bilik .. keh keh .. aku tau korang nak cakap aku ni pemalas + pemalas + pemalas + pemalas .. hehe.. tapi tak boleh kutuk aku sorang je sebab .. dari awal-awal lagi aku dah kata aku ni pemalas + kuat melantak ..

so berbalik kepada cerita , malam tu aku terlebih happy lah sebab malam tu aku tak payah nak menggagau cari benda nak makan sebab ibu dah buat kuih .. 
urm ..perut aku ni kalau tengah malam lagi kuat dia punya nafsu nafsu makan .. * cakap sorang-sorang*

okeylah.. nak jadikan cerita .. tak lama lepastu ibu panggil kata kuih dah siap ... dan dan dan dan dan dan ..... 

ehhh ... bukan ibuu kata nak buat kuihhh ******* ke ..???? ( muka suci )

makan je lah banyak pulak songehh nya .. *berlalu masuk ke bilik *


p/s ; aku lupa apa kuih yang mak aku nak buat semalam .. tamat !

Ahad, 8 Februari 2015

part II

Assalamualaiku ..
hai ..lama dah tak ku bukak blog ni .. dah macam hidup segan mati tak malu je .. kehkeh ..
 cuti hujung minggu macam ni bukan lah takde cerita ..tapi nak bercerita tu malas je rasanya ..

ingat lagi tak cerita pasal ic aku hilang tu ??? hah.. mana yang tak ingat @ ingat-ingat lupa @ tak tahu @ tak ambik peduli ..boleh lah tekan SINI ..

sebenarnya agak bengang juga lah .. seminggu aku jadi warga asing kehulur kehilir tanpa ic .. lepas je seminggu member-member aku semua mengaku pergi nyorokkan .. patut lah tengok muka aku asyik gelak je .. --'
cerita ni pun seminggu tersimpan kat draf ..tak tahu nak buat apa aku publish je lah ..haha --'

p/s entry merapu ..abaikan --'

Sabtu, 31 Januari 2015

hilang ic ?

Assalamualaikum ..

minggu ni busy dengan macam-macam aktiviti dekat sekolah ..sampai dah tak terkejar benda yang nak dibuat ..blog usang aku ni pun lama dah tak ku hadap ..kalau bukak pun sekejap je ..lepastu tutup balik ..

pagi tadi tengah rehat-rehat kat sekolah ..miera tanya pasal ic .. aku pun dengan malas + penat baling je beg duit dekat dia .. nampak kan kurang hajo nya ? aku perasan dia selongkar beg duit aku sekejap bukak lepastu tutup lepastu bukak balik ..sampai rabak beg duit aku dikerjakannya ..


lepas dah puas dia selongkar dia tnya lah ...
'' weyhh .. ic kau mana ? ''
''adalah kat situ ''
''takde lah pandai ..aku dah cari tak jumpa ''
hati masa tu takpayah cakap lah  ...dup dap dup dap  je ..

balik rumah , terus masuk bilik cari ic .. bilik yang sepah  pun terus kemas jadinya .. dah kemas pun masih tak jumpa terus bagi tahu ibu ... 
'' ibu ic hilang ?'''
hah ..macam mana boleh hilang ?
''tak tahu '' :(
pok pek pok pek pok pek ..

disebabkan benda tu memang salah aku .. terpaksalah tadah telinga dengar .. --'
ibu suruh cakap sendiri dengan ayah . kalau ayah nak tolong bawak pergi buat ic ..kalau tak jadilah aku warga asing ><

lepas dah kena syarahan tak berbayar .. ibu call ayah ..dan dan dan .... ayah kata nanti dia bawak pergi report ..lepastu g JPN .. ibu dah warning awal -awal denda nanti kena bayar sendiri .. huwaa...

Isnin, 26 Januari 2015

Segmen : Happy Birthday By Syahirah Valiant "


assalamualaikum ..



'' SELAMAT HARI LAHIR SYAHIRAH VALIANT ''
semoga dipanjangkan umur ,
dimurahkan rezeki 
dan
dipermudahkan segala urusan selalu ..  :)

 

Ahad, 25 Januari 2015

Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis

Assalamualaikum


syarat - syaratnya semudah ABC aje ^__^

1) Follow blog ini cik manis
2) Follow instagram tuan tanah kedaung ni * kalau tak nak pun tak pe 
3) Buat entri segmen ni 
4) Tinggalkan link blog di ruang komen


keputusan akan diumumkan setelah segmen tamat dengan bantuan encik Random ^__^ seramai 20 orang yang bertuah akan dipilih. ^__^

Sabtu, 24 Januari 2015

Photo Card GiveAway

assalamualaikum..



Photo Card Giveway by Sally Samsaiman ..

nak join klik SINI

roti bersalut telur jadikan menu petang

Assalamualaikum dan selamat petang ..
ececeh ..hari ni nak feeling-feeling sikit ..yelah kita duduk sorang-sorang je kat umah ni hah .. ibu dengan ayah awal-awal dah lari balik kampung ..sob sob .. hah .. rasa macam dah dengar je soalan dalam hati korang tu ..
''asal tak ikut ?''
''kenapa duduk rumah sorang-sorang ?''

sebenarnya bukan lah taknak ikut ..tapi tidak berkesempatan .. ececeh ayat ...haha .. hari ni sekolah den ada buat aktiviti ..tu yang tak dapat den nak ikut .. bagaikan terngiang-ngiang pesanan mak den sebelum berangkat ...(haisy .. rindu pula rasa hati )
''jangan lupa basuh baju ..''
''rumah ni kemas sikit ''
''jangan nak tidur je ..basuh pinggan tu ''
''kalau boleh mop sikit rumah ni ''
''sampah tu buang ''
''rumah ni jangan lupa kunci ''

ingat juga dia nak pesan suruh kunci rumah ..ingat kan takde tadi .. hehe  ..
okey lah berbalik pada topik (ada topik ke ? )..disebabkan perut time petang-petang macam ni memang minta untuk diisi lah kan tapi malas  nak masak .. nak pergi kedai yang tak sampai lima minit jalan kaki pun aku malas  nak pergi ..jadi selepas berbincang dengan encik perut ..kami membuat keputusan untuk buat roti bersalut dengan telur je lah ...'' ehhh .. tu bukan kena masak juga ke ?''
hah ..yang ni beza ..sebab aku tak perlu nak buat itu ini .. cuma humban je roti dalam telur lepas tu goreng ..hah !! nampak tak tahap tak kesononohan aku tu .. abaikan --'

well ..aku takde lah teruk sangat nak humban roti tu ..aku buat dengan kasih sayang tau .. mula-mula aku potong empat roti tu ..sebelum potong aku ukur dulu dengan pembaris ..lepastu .. aku rendamkan ke dalam telur yang ditemani bawang , garam , aji nomoto , dan lada hitam ...dan akhir sekali aku goreng .. :)
dah macam karangan bm je aku rasa .. tajuk dye .. cara-cara membuat roti telur .. --'


hah!! jangan percaya dengan gambar di atas .. gambar tu aku ambik berkat kasih sayang pak cik google kepada aku .. hehe .. sebenarnya .. sebenarnya ... aku nak letak yang aku buat tapi aku segan ..sebab .. sebab .. aku buat tak tahu kenapa jadi hitam  .. kau tengok gambar tu elok je cantik kuning .. aku punya ? hurm .. buat masuk dalam perut aku boleh lah .. aku yang buat kan .. mesti lah sedap *angkat kening*

sampai disini saja karangan bm aku pada hari ini --' selamat menjamu minum petang .. yeke ?

Selasa, 20 Januari 2015

akhirnya .. status nuffnang glitterati

Asslamualaikum ...
  yeayyyyyyy ...... * lompat katak *

setelah berbulan menanti ..pejam celik pejam celik .....  akhirnya ... status NON- GLITTERATI  sudah bertukar menjadi GLITTERATI .. yahooo !!!!
mungkin siapa yang dah lama menjadi member nuffnang ni tak batak macam aku ..tapi siapa yang tak happy kan ? *angkat kening * haha

teringat waktu mula-mula daftar nuffnang ..bila check je  status masih non-glitterati sampai rasa malas dah nak ambil tahu ..sampai lah bila hari ni tiba-tiba je rasa nak pergi tengok ... dan bila bukak je .....tadaaaaaaa......

so, untuk kesempatan ini ..aku nak ucap kan ribuan terima kasih lah sebab diberi peluang ..(over ayat kau )
untuk sesiapa yang belum register nuffnang ..boleh lah join .. :)